Návod na pokládku dřevěných parket 7 mm, 10 mm, 14 mm, 20 mm – plovoucí podlaha

Podmínky skladování a pokládky
Pokládání plovoucí podlahy znamená, že dřevěná podlaha se nepřipojí na podklad (hřebíky ani lepením) - tj. podlaha plave.

Podklad musí být rovný, pevný, čistý a suchý a v souladu s místními normami.

Relativní vlhkost (RH) musí být mezi 30 - 60%. Teplota nejméně 18 ° C před, během i po instalaci. Na zamezení výparů vody by místnost měla být vytápěna a větrána nejméně 1 měsíc před pokládkou na dosažení správných klimatických podmínek.

Pro skladování parket se musí dodržet rovněž výše popsané klimatické podmínky. Balení se nesmí porušit při překládkách, rozbalíme je až při samotné instalaci.

Nástroje
V dalších částech jsou doporučeny tradiční instalační nářadí jako kladivo, ruční pilka, kotoučová cirkulárka, metr, úhelník, tužka, frézka, dláto, přiklepovací hranol, přiklepávač a montážní páka.

Přiklepávací hranol se používá proto, aby při přiklepávaní panelů k sobě se nebouchalo na okraje panelů přímo, ale na tento hranol z důvodu zamezení jejich porušení. Nepoužívejte na to nikdy odřezek parkety.

Skládání je pomocí montážní páky jednodušší.

Používejte výrobcem doporučené lepidlo na dřevěné podlahy.


Plánování
Když je místnost čtvercová, lamely se mají pokládat podélně s vcházejícím světlem. V místnosti ve tvaru obdelníku je nejjednodušší je pokládat podél dlouhé strany, v závislosti na roztažnosti dřeva.

Vlhkostní zábrana
Vlhkostní zábrana se má použít vždy, pokud je pravděpodobnost přítomnosti vodních par v podkladu, a obvzlášť když je podklad betonová vrstva na zemině, lehký beton, místnost je nad vlhkými a teplými prostory (např. prádelna), nebo do podkladu jsou vestavěné kanalizační nebo topné trubky.

Tuto zábranu tvoří stabilizovaná fólie s dlouhou trvanlivostí (min. tloušťka 0,20 mm), která se překládá přes druhou podélně min. 10 cm. Pro extrémně vlhké prostředí se doporučuje použít odvětrávací vlhkostní bariéra, která může být kombinovaná s mechanickou ventilací.

Expanzní mezera
Dřevo je pracující materiál, a proto potřebuje k tomu prostor (známý jako expanzní mezera) nejméně 1,5 mm na každý metr šířky podlahy, nejméně 8-10mm mezi podlahovinou a stěnou. Toto také platí na zárubně dveří, trouby, schody, podél krbu nebo kamenné podlahy.

Lepení
7mm-ová dřevěná podlaha se při lepení k sobě doporučuje vyplňovat lepidlem po celé délce drážky dlouhé i krátké strany.

Panely 10, 14 a 20 mm parket se vyplňují lepidlem v drážce dlouhé strany přerušovaně tak, že opakovaně nanášíme 10 cm lepidla a necháme 5 cm mezery. Krátká strana se vyplňuje celá.

Omezení
Plovoucí dřevěná podlaha - i navzdory její laminované konstrukci – se může rozpínat a sbíhat v určitém rozsahu v závislosti na tom, jak moc se vnitřní klima mění.

Zpravidla pravidelná (čtvercová či obdélníková) plocha se může pokrýt do 250 m² v jednoduché konstrukci bez problémů.

Podlahy pokládané do čtvercových vzorů jsou limitovány do75 m² a se vzorem do "V" do 35-40 m².
Složitější podlahy - například chodba, která se ukládá v souvislosti s vedlejšími místnostmi na obou stranách - se rovněž mohou pokládat pouze do velikosti prostoru, jak je to již nahoře zmíněno.

V takových případech je doporučeno, že jednotlivé podlahy, některé nezávislé čtverce / obdélníky se ukládají jako samostatné s expanzními mezerami na rozhraní.

Pokud se přece jen některé podlahy musí ukládat ve spojení s jinými bez dilatační mezery, laminované panely, čtvercové motivy, "V" tvary mohou být lepeny přímo na podklad. Tato metoda minimalizuje pnutí v samotném dřevě, rovněž se může použít při designové pokládce, kdy se panely ukládají v různých směrech, nebo obecně na snížení roztažnosti z důvodu dalších požadavků.

Typy podkladů
Suterény a betonové plochy: Odstraňte všechny nerovnosti. Pokud je nutné, použijte vlhkostní zábrany, na které se položí Celfoam nebo korková mezivrstva. Dřevěná podlaha se pak ukládá jako plovoucí navrch.

Starý dřevěný podklad: Zkontrolujte, zda je podklad pevný, rovný a zda není shnilý, nebo nevrže. Významné nerovnosti se musí srovnat, zbrousit nebo vyplnit. Menší nerovnosti vyplní mezivrstva např. filcová a pak se nová podlahovina ukládá napříč staré. Alternativní, 10 a 14 mm podlahovina se může přibit přímo na starý podklad.

Dřevotřískové panely: Stejně, jak je popsáno výše, ale nemohou se k nim panely přibít.

Tvrdé nebo měkké podlahové krytiny: Dřevěné podlahy se mohou pokládat na plastické podlahoviny, linoleum, filcový podklad nebo koberec s krátkými a hustými vlasy. Požádejte vašeho dodavatele nebo obchodního partnera o odbornou radu.

Pěnový polystyren: 10, 14 a 20 mm laminované parkety se mohou pokládat na pěnový polystyren s hustotou nejméně 30 kg / m³. Panely mohou být ukládány na vrstvu kobercové plsti. Podlahy bodově vysoce zatížené, v prostorách s velkým otěrem atd. potřebují zesílenou konstrukci. Pokud máte pochybnosti, požádejte vašeho dodavatele o odbornou radu.

7 mm panely, čtvercové nebo do "V" vzory se nesmí pokládat přímo na Cellplast.
Podlahové vytápění

Při pokládání podlahoviny na podlahové vytápění musíte dodržet následující pokyny: Topný systém musí být vodotěsný a musí dosahovat stejné teploty na celé ploše. Povrch uložené podlahoviny nesmí překročit 27 ° C.

Nová podlaha: První zatápění provedeme nejdříve po 30-ti dnech po zabetonování podlahy. První vyhřátí systému nesmí být s maximální teplotou přívodní vody! V kotli dosáhneme nejprve teploty přívodní vody 30 ° C. Teplotu přívodní vody pak vždy po 24 hodinách zvyšujeme o 5 ° C během pěti dnů, až dosáhneme 50 ° C. Poté necháme podlahu zvlášť vychladnout! Teprve po provedení těchto prací můžeme pokládat (lepit) podlahovou krytinu.

1 - 2 dny před pokládkou se vytápění musí vypnout. Po dokončení instalace se opět zapne tak, aby se výsledné teploty dosáhlo postupně až po 3 - 4 dnech.

Dřevěné podlahy ve veřejných prostorách
Otěr a námaha na podlaze ve veřejných prostorách mají velké požadavky na povrchovou úpravu, na její péči a na konstrukci podkladu.

Ochranné překrytí
Pokud stavební práce budou pokračovat i po instalaci podlahoviny, přikryjte ji vhodnou ochranou, která dovolí podlahovině dýchat a nezpůsobí zbarvení podlahy.