Návod na pokládku dřevěných parket 7 mm, 10 mm, 14 mm, 20 mm - lepená podlaha

Podmínky skladování a pokládky
Lepení na podklad má za následek, že pnutí uvnitř dřeva jsou omezená. Tato metoda je doporučena, když je podlaha orientovaná do různých směrů a vzorů, když příčné řezy leží vedle sebe nebo blízko sebe. Měla by se používat také při pokládání velkých a komplikovaných povrchů, kde se nemohou vynechat expanzní mezery.

Podklad musí být rovný, pevný, čistý a suchý, a v souladu s místními normami.

Betonový podklad má být bez trhlin. Velkoplošné podlahoviny z dřevotřísky nebo překližky musí být velmi důkladně jištěny k podlaze. Starý dřevěný podklad musí být pevný, rovný, bez hniloby a nesmí vrzat.

Proto je velmi důležité mít suchý podklad před zahájením pokládky s relativní vlhkostí nejvýše 60%.

Relativní vlhkost (RH) musí být mezi 30 - 60%. Teplota nejméně 18 ° C před, během i po instalaci. Na zamezení výparů vody by místnost měla být vytápěna a větrána nejméně 1 měsíc před pokládkou na dosažení správných klimatických podmínek.

Pro skladování parket se musí dodržet rovněž výše popsané klimatické podmínky. Balení se nesmí porušit při překládkách, rozbalíme je až při samotné instalaci.

Nástroje
V dalších částech jsou doporučeny tradiční instalační nářadí jako kladivo, ruční pilka, kotoučová cirkulárka, metr, úhelník, tužka, frézka, dláto, přiklepovací hranol, přiklepávač a montážní páka.

Přiklepávací hranol se používá proto, aby při přiklepávaní panelů k sobě se nebouchalo na okraje panelů přímo, ale na tento hranol z důvodu zamezení jejich porušení. Nepoužívejte na to nikdy odřezek parkety.

Skládání je pomocí montážní páky jednodušší.

Používejte výrobcem doporučené lepidlo na dřevěné podlahy.

Plánování
Když je místnost čtvercová, lamely se mají pokládat podélně s vcházejícím světlem. V místnosti ve tvaru obdelníku je nejjednodušší je pokládat podél dlouhé strany, v závislosti na roztažnosti dřeva.

Expanzní mezera
Při lepení na podlahu jsou nižší nároky na vytvoření expanzní mezery ve srovnání s plovoucí pokládkou, ale kolem stěn se doporučuje vynechat expanzní mezeru nejméně 8-10mm.

Lepení
Rozetřete lepidlo rovnoměrně pomocí široké ozubené špachtle. Nános by měl být cca. 800 - 900 g / m² v závislosti na absorpční schopnosti, rovinnosti a struktuře podlahy. Vysokoabsorbční povrch se musí napustit impregnační hmotou podle doporučení výrobce lepidla. Musí se to provést před nanášením lepidla.

Pokud lepíte tenkou (<10mm) parketovinu s konečnou úpravou povrchu, na vodní bázi založená lepidla mohou způsobit zkřivení podlahoviny. Vždy postupujte podle pokynů výrobce lepidla. 1. Nikdy nenatírejte lepidlem větší plochy, než stihnete pokrýt parketami před jeho samotným ztuhnutím. 2. Pokud lepíte na podklad, nevyplňujte lepidlem drážky parket. 3. Používejte přiklepávací hranol na spojování. Je speciálně přizpůsoben pro tuto technologii pokládky a zajišťuje, aby se nikdy nedostalo kladivo a hranol do styku s lepidlem. 4. Přesvědčte se, zda se panel opírá o podklad. Pokud je podklad nerovný, je nezbytné panel zatížit (např. pytlem písku). 5. Pokud je pokládka ukončena, nesmí se na podlahu vstoupit min. 24 hod., jinak je nebezpečí, že část podlahoviny nepřilne řádně k lepidlu. V takových případech se sporný povrch odzkouší našlápnutím po 1 hodině tak, že poklepem lehce na povrch a když je zaklepání duté, lepení bylo nedokonalé. Zatižte pak kontrolovanou plochu např. pytlem písku na 24 hod. 6. Pokud roztíráte lepidlo na drsný podklad jako např. beton, špachtle se rychle obrousí. Dávejte na to pozor a vyměňte násadu včas z důvodu dosahování stále rovnoměrné vrstvy lepidla.

Typy podkladů
Dřevěné podlahy se mohou lepit na podklad betonový, z dřevotřískových panelů, z překližky, na staré dřevěné podlahoviny a pod. Je však důležité, aby byl podklad rovný, čistý a suchý.

Podlahové vytápění
Při pokládání podlahoviny na podlahové vytápění musíte dodržet následující pokyny: Topný systém musí být vodotěsný a musí dosahovat stejné teploty na celé ploše. Povrch uložené podlahoviny nesmí překročit 27 ° C.

Nová podlaha: První zatápění provedeme nejdříve po 30-ti dnech po zabetonování podlahy. První vyhřátí systému nesmí být s maximální teplotou přívodní vody! V kotli dosáhneme nejprve teploty přívodní vody 30 ° C. Teplotu přívodní vody pak vždy po 24 hodinách zvyšujeme o 5 ° C během pěti dnů, až dosáhneme 50 ° C. Poté necháme podlahu zvlášť vychladnout! Teprve po provedení těchto prací můžeme pokládat (lepit) podlahovou krytinu.

1 - 2 dny před pokládkou se vytápění musí vypnout. Po dokončení instalace se opět zapne tak, aby se výsledné teploty dosáhlo postupně až po 3 - 4 dnech.


Dřevěné podlahy ve veřejných prostorách
Otěr a námaha na podlaze ve veřejných prostorách mají velké požadavky na povrchovou úpravu, na její péči a na konstrukci podkladu.

Ochranné překrytí
Pokud stavební práce budou pokračovat i po instalaci podlahoviny, přikryjte ji vhodnou ochranou, která dovolí podlahovině dýchat a nezpůsobí zbarvení podlahy.