Chyby při pokládání podlahy

Nivelační stěrky - pomoc a problém zároveň. Předejděte chybám při kladení podlah.

1. chyba: zanedbaný podklad
Jednou z nejčastějších a nejzávažnějších chyb při kladení podlahových krytin je podcenění přípravy samotného podkladu. Často se zapomíná na vlhkost v místnosti, která může způsobit popraskání či jiné poškození podlahy. Ty si následně budou vyžadovat nemalé finanční prostředky na jejich odstranění.

Nebezpečná vlhkost
Zvláštní pozornost by měla být věnována zejména novostavbám, respektive tzv. "rychlostavbám". Takové druhy staveb se provádějí v relativně krátkém časovém limitu, což v praxi znamená, že beton nemá dostatek času na vyzrání. Vzhledem k vysokému riziku vzniku vlhkosti podkladních betonů je nezbytné měření zbytkové vlhkosti podkladu.
Dalším, neméně důležitým krokem při přípravě podkladu pro aplikaci podlahy, je i kontrola na přítomnost cementového mléka (měkká separační vrstva, na níž se podlaha neudrží). V případě jeho výskytu je potřeba promptní odstranění. Kromě cementových podkladů se do popředí dostávají i anhydritové podklady vyžadující obdobnou péči.

Agresivita vody
Agresivní voda vzniká při postupném rozpouštění cementu (obsahujícím sírany) s hydrátem hlinitým a hydroxidem vápenatým, přičemž se tvoří objemné krystalky (např. etrengit zvětšující svůj objem 2 - 4,5 x) způsobující nebezpečný krystalizační tlak.
Vlivem tohoto tlaku dochází k trhání vrstev a anhydrit ztrácí svoji soudržnost.

Předejít nepříjemnostem dokáže vhodně aplikovaná penetrace.

Rekonstruované objekty
Rekonstrukce starších budov vyžaduje zvláštní pozornost na prvotně aplikované podlahy, u kterých není zcela jednoznačné, z jakého materiálu byly vyrobeny.

Jak se vyhnout komplikacím:
Zkouška savosti

Důvod: nezřídka je možné natrefit na beton napuštěný vodním sklem nebo jiným druhem disperze, která v případě spojení se záměsovou vodou stěrky způsobuje nemalé obtíže

Jak na to: nalijte trochu vody na plochu, se kterou chcete pracovat a počkejte, dokud se voda vypaří (nebo vsákne). Podle času potřebného na vypaření zjistíte, do jaké míry bude nutná penetrace.

Rada na závěr: V případě, že po vypaření zůstanou na ploše bílé nebo jinak zbarvené skvrny, je velmi pravděpodobné, že je podkladová podlaha napuštěna jinou látkou.

Kontrola zbytků starých nátěrů, lepidel, skvrn
Důvod: je nutné dbát hlavně na to, zda tyto zbytky nejsou náhodou mastné nebo vodou rozpustné, což by mohlo způsobit problémy při pokládání nové podlahy

Rada na závěr: Objevení rezavých skvrn může naznačovat předchozí aplikaci magnezitového potěru. U těchto skvrn se nedoporučuje obyčejná penetrace na bázi disperze, protože podlaha nemusí dostatečně přilnout k povrchu (skvrny jsou mastné).


2. chyba: Nesprávná volba stěrky
S příchodem nových materiálů, způsobů realizace a převratných technologií se do popředí dostaly i novinky v podobě nově vzniklých typů a druhů nivelačních hmot. Tyto hmoty se používají v nejrůznějším prostředí na stále netradičnějších podkladech.

nivelizace dřevěných a ocelových podkladů
nivelizace ploch na podlahovém vytápění
nivelizace podlah v průmyslových provozech
nivelizace v exteriérech při náročných podmínkách
vyrovnávání rozdílů od 1 - do několik desítek milimetrů
zkracování doby vysychání stěrek až do extrémně krátkých časových intervalů

Pouze specialisté vám nabídnou kvalifikované informace.
Nespoléhejte se na informace z druhé ruky! Obraťte se na odborníky ze servisních středisek, kteří Vám rádi poskytnou odpovědi na veškeré otázky týkající se výběru a aplikace kvalitních nivelačních stěrek a potěrů. Investujte do skutečné kvality.

3.chyba: Neodborné provedení
Při aplikaci stěrek je nutné dodržovat několik důležitých zásad. Jinak může dojít k situaci, kdy se znehodnotí nejen samotná vrstva stěrky, ale i celá plocha.

Pamatujte si:
Za jakýchkoli okolností dodržujte předepsané mísení stěrky s vodou

Nezapomeňte, že materiály, s nimiž pracujete, jsou reálné chemické sloučeniny. Správný poměr dávkování jednotlivých složek zaručí dokonale vypadající podlahu.

Vyvarujte se vrstvení stěrky
Vrstvení stěrky může mít za následek, že se jednotlivé vrstvy nemusí propojit - plocha se začne odlupovat postupně, krok za krokem (po částech), stejně jako byla zalévána. S takovým jevem se setkáváme na stavbách, kde jsou kombinovány nivelační hmoty od různých výrobců.

Pozor při vrstvení
Pokud je nutné plochu vrstvit, dbejte na to, že vrchní vrstva musí být vždy o něco slabší než spodní. Zároveň je žádoucí, aby byla zejména spodní vrstva dostatečně vyschlá a opět napenetrovaná (při nedostatečném vyschnutí dochází k smykovému pnutí působícímu deformaci stěrky a její odtržení od podkladu).

Ukončení stěrky
Nezapomeňte na oddělení stěrky od svislých konstrukcí vložením dilatačního pásku.

4. chyba: zbytečné urychlování
Dnešní trend výstavby je doprovázen rychlým životním tempem, což má za následek porušování jednotlivých technologických postupů a "nezdravou" rychlost dokončování stavebních objektů.

Mylně se domníváme, že způsobený průvan nebo otevřený prostor, na který žhne slunce, urychlí proces schnutí. Právě naopak - proces se výrazně zpomalí. Citlivost nivelačních hmot vyžaduje nejen péči, ale také dostatek času pro perfektní výsledek.

Zdroj - Supellex.cz - průvodce světem podlah